“נס שנחאי” מעורר השראה באלפים
הבריחה הדרמטית והמופלאה של 300 בחורי ישיבות מיר לשנגחאי, סין במהלך השואה, נזכרה על ידי יותר מ-10,000 איש ב-90 מקומות ברחבי העולם בתקופת הספירה האחרונה. “נס שנחאי“, הראשון בסדרת יזקרים של סרטי תעודה לשואה, עורר השראה לקהל מאוסטין, טקסס ועד קולומביה הבריטית, מאנגליה לישראל ומלייקווד ועד לוס אנג‘לס. חבושים כובעים שחורים, כובעי בייסבול, שמלות ארוכות וכיפות סרוגות, הם ישבו עם עיניים דבוקות למסכים בישראל צעירים, אגודות, כוללות, שטיבלים, מרכזים ותיקים ובתי כנסת קהילתיים בארבע יבשות.
תיעוד השואה עם סיפורי התנגדות שהגיעו לשיאם בתחיית התורה הפוסט–צ‘רבנית ברחבי העולם, “יזכרים: זכור אותם” הוא קריאת הגיוס ליוזמה זו, בחסות משותפת של זכר תורת עולם וקרן הזיכרון לרבי לייב גליבטר. . “ספירה נבחרה במיוחד לרגל השקת יזקרים משום שזוהי תקופה של אבל קהילתי לזכר הטרגדיות הרבות ושונות שסבל כלל ישראל בתקופה זו“, אמר ד“ר יוסף גלייבטר, מפיק הסדרה ומנהל הרב לייב. קרן הזיכרון לגלייבטר. “ראיתי את סיאטה ד‘שמעיה אדירה בהצלחת התוכנית הזו. מההשתתפות העצומה בהופעה הראשונה ב-Teaneck – בהתראה של פחות מחמישה ימים מראש – ועד מקום אחר מקום של המונים, התוכנית הזו עוררה תגובה חסרת תקדים. אני מייחס את זה לשישה מיליון קדושים שזועקים שיזכרו אותם”.
נס מוגדר כאירוע יוצא דופן העולה על כל הכוחות האנושיים או הטבעיים הידועים ומיוחס לגורם על טבעי, עבודת ה‘. כך היה עם ההתרחשויות בשנחאי והסרט הביא את הסיפור הזה לחיים. “נס שנחאי” תיאר את קורותיהם בזמן המלחמה של תלמידי ישיבת מיר, כמו גם של חכמי לובלין, תלשה, ליובאוויטש וקמינץ, שעשו את דרכם לסין, ומנעו את גורלם של אלה שנותרו באירופה. צילומים דוקומנטריים היו משובצים בראיונות עם ניצולים שזכרו את הגויים שסיכנו את הקריירה שלהם וסיכנו את חייהם; הטרק הארוך ברכבת ובסירה; לימוד התורה שקיים אותם בארץ זרה; המנהיגים הרבים שצמחו ובסופו של דבר הקימו מחדש את הישיבות שלהם והעבירו את המסורה שלהם.
הסרט משווה את הצלת תלמידי הישיבה הללו לחסכון של העיר העתיקה יבנה ולומדי התורה שלה, כפי שביקש רבי יוחנן בן זכאי בזמן המצור על ירושלים על ידי הצבא הרומי. כשם שהמעשה הזה הוביל לתקומה של התורה לדורות מאוחרים יותר, התלמידים שנמלטו לשנגחאי בנו מחדש מוסדות תורה ברחבי הגלובוס לאחר מלחמת העולם השנייה.
“כולנו מרגישים שזה מאוד חשוב לחלוק את החלק הזה של ההיסטוריה שלנו כדי שאנשים ישמעו ויראו את הניסים והניפלאוס המקיפים את חווית מיר“, אמר לארי קראוט מ-Young Israel of Fair Lawn.
הרב דוד וינברגר, מורה ד‘אסרה מקהילת שערי תפילה בלורנס, ניו יורק, שעודד את מארגני פרויקט יזקרים להקרין את הסרטים בבתי כנסת קהילתיים, אמר כי “המסר הנצחי של הסרטון לצעירים ולמבוגרים כאחד עוסק כולו באמונה, בטחון והשגחה. . לשמוע את הפרטים של הסיפור הזה מאנשים אמיתיים שחיו את התקופה ההיא ותיארו כיצד הוא עיצב את חייהם לעתיד היה אינפורמטיבי, מאיר עיניים ומעורר השראה בו זמנית. הפסדנו מיליונים במהלך השואה, וכשאתה חושב על כמה מאות נערים שניצלו, זה נראה זעום, אבל אלפי נשמות נמצאים כאן היום בגלל אותם 300 נערים“.
“נס שנחאי” היה הסרט הראשון אי פעם שהוצג דרך רשת ועידות התורה (TCN). מוריס סמית‘, מייסד וראש TCN, המציג שיעורי תורה, או שיעורים, לקהל ברחבי העולם באמצעות ועידת וידאו אמר: “הסרט עסק בנושא שנדרשת צפייה של כל הקהלים בזמן שאנו מנציחים את זכר הקדושים. בתי כנסת ברחבי הרשת משכו קהל לעמידה בלבד, והמשוב היה חיובי ביותר“.
לדברי דבי ספרו, מדריכה ביד ושם בירושלים, “למרות שאנשים רבים מכירים את הסיפור המדהים הזה, אני לא מאמין שיותר מדי הבינו שסדרה שלמה של ניסים וקרבנות צריכים להתכנס כדי להקל על הגאולה הזו של יהדות התורה.פרויקט יזקרים הביא את כל זה לידי ביטוי – פרסומה אמיתית“.
“בנוסף“, המשיך ספרו, “אני תוהה לעתים קרובות אם עולם התורה של היום מבטא מספיק הקראות הטוב לאיש הגדול והגוי הצדיק הזה, המרגל היפני סוגיהארה, כדי להיות שליחו האישי של אלוקים. אם היו הופכים את השולחן, כמה מאיתנו היו מסכנים את חיינו ואת חיי ילדינו כדי לעשות את מה שסוגיהארה עשה? הסרט הזה מעניק לסוגיהארה את ההכרה שהוא כל כך ראוי לה בקרב הדור השלישי והרביעי של טורה.