סרט "שארית הפליטה" על הישרדות רוחנית במחנות הפליטים משפיע על אלפים

במהלך תקופת שלושת השבועות האחרונה, השתתפו מעל 15,000 איש בצפון אמריקה, ישראל, אוסטרליה ואירופה ב-160 הקרנות של הסרט התיעודי על השואה, "שארית הפליטה", שמשמעותו המילולית היא "השארית שבָרחה". "שארית הפליטה", הוא הסרט השני בסדרת הסרטים התיעודיים על השואה "יזכרים". הסרט מציג את הסיפור המעורר השראה של הניצולים ממחנות הריכוז לאחר שחרורם והקיום הראשוני שלהם במחנות הפליטים (DP). הסרט מתמקד בעוצמה הבלתי רגילה והנחישות של הניצולים לבנות מחדש את חייהם המרוסקים ולחדש את יהדותם.

רבים מכירים את סיפורי השואה. עם זאת, פחות ידוע מה קרה לפליטים לאחר השחרור, כולל כמעט 200,000 ניצולים יהודים ממחנות הריכוז שהיו ללא בית וללא מדינה. מאחר ומדינות המארחות החרימו את רכושם והבהירו באמצעות פרעות שלא היו רצויים חזרה, ובלי משפחה כמעט או בכלל, הם כעת היו "אנשים מגורשים". הסרט משלב חומרי ארכיון ותמונות עם ראיונות עם ניצולי שואה ורבנים, בני משפחה ולייטננט מאייר בירנבאום, חייל אמריקאי יהודי שהיה מעורב בשחרור מחנות הריכוז.

בנוסף לדאגה לצרכים הפיזיים כמו רעב, טיפוס ותשישות, ה"שארית הפליטה" חשו את הצורך הדחוף לטפל בצרכים הרוחניים שלהם. למרות שהסרט מכיר בארגונים ברחבי העולם שסייעו להתחדשות זו, הוא מראה כיצד ה"שארית הפליטה" לא סבלו מעיכוב בלקיחת חזרה את חייהם הרוחניים. הם רכשו ספרים קדושים, הקימו ישיבות ובתי יעקב, ויצרו בתי דין כדי לטפל בבעיות ההלכתיות הייחודיות שלהם.

המפיק הראשי של הסדרה ד"ר יוסף גליבטר, מתאר כיצד בבוקר שאחרי שחרור מחנה הריכוז בוכנוואלד, אביו, הרב לייב גליבטר, זצ"ל, ור' לייבל פינקוסביץ', זצ"ל, שניהם ניצולים, חיפשו שעות אחר מישהו שהם ידעו שטמן זוג תפילין. כאשר סוף סוף מצאו אותו, הם ועוד עשרות ניצולים התחלפו בהנחת התפילין. המרצה והסופר הידוע יוסף פרידנסון, שפרסם עדות עין על חיפוש זה משקף, "אנשים שראו את האכזריות ושסבלו בעצמם מרעב ופחד, השתוקקו לחיבור עם הרבונו של עולם." הוא מתאר את מאמצי אגודת ישראל באמריקה והועד הצלה לעזור ל"שארית הפליטה".

לפי הסופרת המרצה והניצולה, הגברת פרל בייניש, "היינו נולדים מחדש אבל היינו נולדים לעולם של חוסר כללא היו לנו הורים, אחים, מורים, אף אחדהתחלנו לבנות חיים חדשיםבנו דור יפה כל כך, ילדים, נכדים, נינים."

הרב אהרון קוטלר, זצ"ל, אמר באותה תקופה שהקהילה היהודית חייבת לספק ל"שארית הפליטה" את האמצעים להתחדשות רוחנית. חלק מתכניות הועד כללו: ישיבות, בתים לילדים, מוהלים ושוחטים. בנוסף, הניצולים עצמם בנו מקוה במחנה הפליטים ציילסהיים, פרנקפורט. "הם לא ביקשו כסף או עזרה; הם פשוט בנו בעצמם," דיווח הגיבור המיתולוגי גבריאל "מייק" טרס, ז"ל, שליח הועד, בטקס חנוכת המקוה בדצמבר 1945.

דוד ומישל סיצר, תושבי הלואר איסט סייד, צפו בסרט עם חלק מילדיהם "ככל שהניצולים מהשואה מזדקנים ונפטרים, השואה תתמעט בהיסטוריה אלא אם כן נעביר את הסיפורים לילדינו עכשיו," אמר מר סיצר. משפחת סיצר חשבה שחשוב לילדיהם לראות את הסרט כדי להבין מה קרה למשפחתם המורחבת במהלך השואה ולגאות במה שה"שארית הפליטה" הצליחו להשיג.

למידע נוסף, צרו קשר עם [email protected].

"שארית הפליטה" הוא פרויקט של תורה ומסורה הזכור ימות עולם והקרן לזכרו של הרב לייב גליבטר, שהוקם כהבטחה לדור שהלך מאיתנו שלא נשכח אותם או את חלומותיהם.