קמפיין "זכור…לא תשכח" של ייזכרים
על ידי: יוסף גליבטר, ד"ר Ph.D.
קמפיין "זכור…לא תשכח" של ייזכרים, שהתקיים בתענית אסתר, השיג את מטרותיו המרכזיות בהעלאת המודעות שעבור הדור של הניצולים מהשואה, רגעי הנעילה האחרונים מתקרבים וכי אנו, צאצאיהם, חייבים להבטיח כי הפשעים שביצע עמלק – הנאצים ושותפיהם – כלפי עמנו בזמן השואה לא יישכחו על ידי דורנו ועל ידי הדורות הבאים.
גילוי מרגש במהלך מימוש תוכנית ייזכרים היה נדירותם של ניצולי שואה חיים הפעילים בקהילות יהודיות שונות. בית כנסת שמנה 700 משפחות לא הצליח לאתר ולו ניצול אחד.
כאשר מאלו שנגע בהם הקמפיין יפגשו ניצול מעתה והלאה, הם יהיו מודעים לכך שהם חזים באוצר, שכן עדים אלה האחרונים הם הקישור הסופי לדור ולעולם שנהרס באכזריות. כל אחד מהם הוא אוצר זיכרונות – של אירועים ואנשים – מתקופה בה האנושות סטתה מהדרך.
בתחילה, הניצולים נאלצו להתמקד בעתיד מבלי להיסחף על ידי העבר. זה התחיל כבר במחנות הפליטים (DP), שם הניצולים, חסרי קרובי משפחה חיים, התקרבו לחברים ואימצו אותם כמשפחה, ולעיתים לקחו על עצמם תפקידים של דודים ודודות לילדים של האחרים. לו היו מאפשרים לעצמם להתעכב על השמדתם ואובדנם, לא היו יכולים להתמודד עם מציאותם החדשה. רק לאחר שבנו בסיס חדש – התחתנו או התחתנו מחדש, הקימו מחדש זהויות, מצאו מקורות פרנסה פוריים ובמידה מסוימת טיפלו בריפוי הרגשי והחברתי שלהם – הם יכלו להרגיש בטוחים בחייהם החדשים.
מאמצים אלה לחברות מחדש לחברה או לקהילה הוגבלו והתעצמו עקב העובדה שרבים מהניצולים הרגישו שהיהודים האמריקאים עמם ניסו לשתף את חוויותיהם יכלו להזדהות, אך לא להזדהות ולעיתים ראו בהם זרים, נוודים, ואפילו אנשים פגועים. כתוצאה מכך, הם יצרו קהילה סגורה, התקשרו עם ניצולים אחרים, סמכו אך ורק זה על זה, והתקרבו רק לאלו שעברו חוויות דומות, סבלו מאבדות דומות ושיתפו את תחושת ההתבוללות וההתמצאות שלהם.
ועדיין, הם בחרו לבנות מחדש. החל ביסוד המשפחה, השתמשו בעברם כדי לעצב ולהעביר את הקוד הגנטי לקיום מחדש, לשרידות ולשגשוג של יהדות אירופה העשירה אל חופים חדשים. הודות לרצונם הבלתי נלאה, הדור הנוכחי יכול היה לשחזר ולהעביר – לטובת יכולתם – את התרבות הזו לדור הבא והלאה.
מי שנגע בתוכנית "זכור…לא תשכח" של ייזכרים בתענית אסתר מקווים שיעריכו יותר את המשמעות של הישגים אלה – אישיים, תרבותיים ורוחניים – ולהבין את מידת התלות של הקהילה היהודית כלפי הניצולים הללו ולכן מחויבים לסייע להם, בכל דרך אפשרית, בימים האחרונים שלהם.
זה היה יום רוחני, סיום של חודשים של מאמץ להביא את המסר של "לא תשכח" – "אל תשכח!" – לכל יהודי, לדורות המשך של משפחות ניצולי השואה, כמו גם לאלו המזל שנשמרו. לפיד הזיכרון מועבר אלינו, ואנו חייבים לשאת אותו קדימה.
אנו צריכים לקחת ניחומים בידיעה שהדור היתום שלנו הגיע לבגרות והצליח לבנות על בסיסי התקווה, ולא על הייאוש.
ד"ר יוסף גליבטר, פסיכולוג קליני, הוא מייסד ומנהל של קרן הנצחה לזכרו של הרב לייב גליבטר/ייזכרים.