נס שנגחאי מעורר השראה לאלפים

הבריחה הדרמטית והנסית של 300 בחורי ישיבת מיר לשנגחאי, סין, במהלך השואה, זכתה לזיכרון מצד יותר מ-10,000 איש ב-90 מקומות ברחבי העולם במהלך תקופת הספירה האחרונה. "נס שנגחאי", הסרט הראשון בסדרת הסרטים התיעודיים על השואה "יזכרים", השראה לקהלים מאוסטין, טקסס ועד קולומביה הבריטית, מאנגליה ועד ישראל ומלייקווד עד לוס אנג'לס. לבושים בכובעים שחורים, כובעי בייסבול, שמלות ארוכות וכיפות סרוגות, ישבו עם עיניים נצמדות למסכים בישראל צעירה, אגודות, כוללים, שטיבלים, מרכזים לקשישים ובתי כנסת קהילתיים בארבע יבשות.

תיעוד השואה עם סיפורי התנגדות שהגיעו לשיאם בתחיית התורה לאחר חורבן ברחבי העולם, "יזכרים: זכור אותם" היא קריאת הכינוס למיזם זה, בחסות משותפת של אגף זכור ימות עולם של תורה ומסורה והקרן לזכרו של הרב לייב גליבטר. "ספירה נבחרה במיוחד להשקת יזכרים מפני שזו תקופה של אבל קהילתי המציינת את רבות הטרגדיות השונות שסבל ממן עם ישראל בתקופה זו," אמר ד"ר יוסף גליבטר, המפיק הראשי של הסדרה ומנהל הקרן לזכרו של הרב לייב גליבטר. "ראיתי סייעתא דשמייא עצומה בהצלחת התכנית. מההיענות המדהימה בהקרנה הראשונה בטינקעם פחות מחמישה ימי הודעה מראשלמקום אחר מקום עם קהלים מלאים, התכנית עוררה תגובה חסרת תקדים. אני מייחס זאת לששת המיליון קדושים שצועקים להיזכר."

נס מוגדר כאירוע חריג שעולה על כל הכוחות האנושיים והטבעיים הידועים ומיוחס לסיבה עלטבעית, מעשה בורא העולם. כך היה עם התרחשויות בשנגחאי והסרט הנגיש את הסיפור הזה לחיים. "נס שנגחאי" תיעד את חוויות המלחמה של תלמידי ישיבת מיר, כמו גם אלו מחכמי לובלין, תלז, לובאביטש וקמינץ, שמצאו את דרכם לסין והתחמקו מגורלם של אלה שנשארו באירופה. חומרי ארכיון תיעודיים הולבשו בראיונות עם ניצולים שזכרו את הגויים שסיכנו את קריירותיהם וסיכנו את חייהם; את המסע הארוך ברכבת ובספינה; את לימוד התורה שהחזיק אותם במדינה זרה; את המנהיגים הרבים שצמחו ובסופו של דבר הקימו מחדש את ישיבותיהם והעבירו את מסורתם.

הסרט משווה את הצלתם של תלמידי הישיבה הזו לחסכת עיר יבנה וחכמיה, כפי שביקש רבי יוחנן בן זכאי במהלך המצור על ירושלים על ידי הצבא הרומי. כשם שמעשה זה הוביל לתחיית התורה לדורות מאוחרים יותר, כך התלמידים שברחו לשנגחאי בנו מחדש מוסדות תורה ברחבי העולם לאחר מלחמת העולם השנייה.

"אנו כולנו חשים שחשוב מאוד לשתף חלק זה מההיסטוריה שלנו כדי שבני אדם ישמעו ויראו את הניסים והנפלאות שסבבו את חוויית מיר," אמר לארי קראוט מישראל צעירה בפייר לון.

הרב דוד ויינברגר, מורה דאסרי של קהילת שארי תפילה בלורנס, ניו יורק, שהתווה את המארגנים של פרויקט יזכרים להראות את הסרטים בבתי כנסת קהילתיים, אמר "המסר הנצחי של הסרט לצעירים ומבוגרים כאחד עוסק כולו באמונה, ביטחון ובפרטות ההשגחה. לשמוע את הפרטים של הסיפור הזה מאנשים אמיתיים שחיו בתקופה ותיארו כיצד זה עיצב את חייהם לעתיד היה חינוכי, מאיר עיניים והשראתי בו זמנית. איבדנו מיליונים בשואה, וכאשר חושבים על מאות הבחורים הבודדים שניצלו, זה נראה זעיר, אך אלפי נשמות כאן היום בזכות אותם 300 בחורים."

"נס שנגחאי" היה הסרט הראשון שהוצג אי פעם דרך רשת הווידאו קונפרנסינג של תורה (TCN). מוריס סמית, מייסד וראש TCN, שמציגה שיעורי תורה לקהלים ברחבי העולם באמצעות וידאו קונפרנסינג, אמר, "הסרט עסק בנושא שצריך להיות בצפייה חובה עבור כל הקהלים כדי להנציח את זכר הקדושים. בתי כנסת ברחבי הרשת משכו קהלים עד כדי עמידה בלבד, והמשוב היה חיובי מאוד."

לדברי דבי ספרו, מדריכה ביד ושם בירושלים, "למרות שרבים מכירים את הסיפור המופלא הזה, איני חושבת שרבים הבינו שסדרה שלמה של ניסים וקרבנות הייתה צריכה להתקיים כדי לאפשר את הצלת יהדות התורה. פרויקט יזכרים הביא את כל זה לאורפרסום ממשי של הנס."

"בנוסף," המשיכה ספרו, "לעיתים אני תוהה אם עולם התורה של ימינו מבטא מספיק הכרת טובה לגבר הגדול הזה ולגוי הצדיק, הריגול היפני, סוגיהארה, שהיה שליח אישי של הבורא. אם הייתה מחליפים את המצבים, כמה מאיתנו היו מסכנים את חייהם וחיי ילדיהם כדי לעשות את מה שסוגיהארה עשה? הסרט מעניק לסוגיהארה את ההכרה שהוא כל כך באמת מגיע לו בקרב הדור השלישי והרביעי של יהודי התורה, שהם כולם המוטבים הישירים מגדלותו."

רוחל מנאלה, שהשתתפה באירוע בישראל צעירה של לוס אנג'לס, אמרה כי "הסרט באמת הסביר את התפתחויות שהובילו להצלת תלמידי הישיבה והסדר הבלתי נתפס של אירועים שהראה בבירור את התערבות הבורא."

"השארית האחרונה של משפחות הקרבנות ששרדו את השואה כדי לספר את סיפוריהם חיו עם נטל הזיכרון. הניצולים הללו, שארית הפליטה, עוברים כעת את הלפיד לדורות הבאים," אמר ד"ר יוסף גליבטר. "הם מדרבנים אותנו לזכור את המשפחות והקהילות שהושמדו ואת החיים לפני המלחמה שהושמדו. זהו הצוואה האחרונה של הניצולים המזדקנים הללו שמורשת זו תשמר ותועבר, וזהו היעד של סדרת הסרטים שלנו לממש את משאלתם."

הפרק הבא בסדרת הסרטים יזכרים, "שארית הפליטה," יוצג בבתי כנסת קהילתיים ברחבי העולם במהלך "שלושת השבועות". התיעוד המקורי הזה מציג את הסיפור המעורר השראה של ניצולי מחנות הריכוז, שחרורם וקיומם המוקדם במחנות האנשים המגורשים. הסרט מתמקד בחוסן המדהים ובנחישות שלהם לבנות מחדש את חייהם המפורקים ולהדליק מחדש את היהדות והחיים בתורה.

פותח במקור להפצה בבתי ספר תיכוניים, שבהם צפו בסרטונים אלפי תלמידים מדי שנה בעשורה בטבת, סדרת הסרטים הייתה מובילה ומנוהלת על ידי הרב יוסף אליאס, מייסד חטיבת זכור ימות עולם של תורה ומסורה. תכנית יזכרים הנוכחית הייתה בבימוי משותף של קרן לזכרו של הרב לייב גליבטר, בניהולו של ד"ר יוסף גליבטר, הרב דוד נוג'וביץ, מנהל לאומי; חטיבת זכור ימות עולם, הרב שלום פרידמן, מנהל; ובבימויו של דייוויד לניק מחברת Better World Productions.

למידע נוסף צרו קשר: [email protected].